CORRESPONDENTIE

Citroenvlinder 171

7943 RG  MEPPEL

+31(0) 522 244 099

info@upnorthmedia.nl

STUDIO

Werkhorst 38

7944 AV  MEPPEL

+31(0) 522 244 099

info@upnorthmedia.nl

Eelco Smits

FILM

in beeld (guestblog door Eelco Smit)

In het kader van de tentoonstelling ‘IN BEELD – het maakproces centraal’, dat in 2023 werd georganiseerd door CBK Emmen, hebben Sjoerd en Vera in mijn atelier filmopnames gemaakt van mijn werkproces. Dit gebeurde in een ontspannen en geconcentreerde sfeer. Het resultaat is een impressie, zonder enige woorden of uitleg, die fraai weergeeft hoe mijn beeldende werken ontstaan.

 

keramiek

Keramiek vormt de hoofdmoot van mijn beeldend werk, al of niet in combinatie met andere materialen. De werkwijze is eenvoudig. De kleiplaten worden met de hand gemaakt en vervolgens één voor één beschilderd. Dit gebeurt in een ononderbroken beweging. Aan de schilderhandeling worden geen toevoegingen gedaan of verbeteringen aangebracht. Het gaat om de directe spontane expressie die mogelijk wordt als er sprake is van sterke concentratie. De werken bestaan altijd uit meerdere delen. Samen vormen de verschillende delen als constellatie een eenheid.

Het werk is kunsthistorisch sterk geïnspireerd op het abstract expressionisme. Een andere belangrijke inspiratiebron, is voor mij het zenboeddhisme met zijn nadruk op stilte en leegte. Er is een sterke overeenkomst met het zogenaamde ‘enso (cirkel) kalligraferen’ uit de zen traditie. Om de juiste concentratie op te bouwen begint mijn werkproces daarom steevast met een meditatiesessie.

In de film is dit essentiële aspect goed in beeld gebracht. In je atelier ben je meestal in je eentje aan het werk. Het was een extra uitdaging voor mij om te werken met twee filmers in de werkplaats, omdat dit een afleiding kan zijn en daarmee afbreuk kan doen aan de concentratie. Maar eerlijk gezegd viel dat mee. Omdat zij zelf ook zo gefocust bezig waren met het maken van de filmopnames, had het nauwelijks invloed op mij. Misschien zelfs wel integendeel.

 

Eelco Smits