07/04/2015

Lentestorm

“Kan het ook op dinsdag? Dan is het mooier weer.” Ik hoor het Sjoerd Banga nog zeggen terwijl ik op voor de versperring sta aan de Grote Oever. Een grote boom is omgewaaid en wordt in stukken gezaagd. Het waait een beetje hard. Het stormt zeggen ze op de radio. Beter dan regen. Dan komen er misschien meer ondernemers uit Meppel naar het Kerkplein waar het verzamelpunt is.

De vrijdag ervoor hadden we ook al een foto sessie. Slechts enkele heren waren gekomen op het aangekondigde tijdstip. “Kun je geen beter weer uitzoeken?” Het miezerde en het was koud. Maar dit bracht als geluk mee dat de heren een kleurige sjaal over hun neutrale pak hadden gedaan. Zo zorgt grijs weer voor fleurige foto’s. Maar ik maak me wel zorgen “krijgen we wel voldoende ondernemers op de foto?” Sjoerd doet er nog een schepje bovenop: “Ik wil ook graag dames en jonge ondernemers fotograferen”. “Wanneer zullen we dat doen? Maandag?” “Nee doe maar op dinsdag.”

Up North fotografeert Meppeler ondernemers

“Kennen jullie nog jonge ondernemers of vrouwelijke ondernemers voor de fotowand?” Mijn collega’s doen hun best om met suggesties te komen maar het is moeilijk. De meeste directeuren zitten nu eenmaal in pak achter hun bureau. “En als ik dat ene bedrijf eens bel?” “Nou, ik weet niet hoor.” Uiteindelijk ga ik ondernemers bellen. “Als gemeente Meppel doen we mee met een Meppelplein tijdens de bedrijven contactdagen in Assen. De achterwand van de stand is een groot fotodoek met allemaal portretten van Meppeler ondernemers. Wil je hier misschien aan meewerken? We verzamelen op dinsdag om 12 uur op het Kerkplein. Het is op basis van vrijwilligheid en het is niet gezegd dat de foto wordt gebruikt. O ja, wil je iets kleurigs aandoen?”

Na vijf telefoontjes zegt mijn collega: “jij bent ook een leukerd, jij bepaalt wat ze aan moeten doen en als ze op de foto worden gezet is het niet zeker dat ze zichzelf terug zien”. Nee inderdaad. En gelukkig kan ik gewoon zeggen dat Sjoerd Banga degene is die bepaalt of iemand wel of niet op de foto komt. “over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd” .

En dan is het dinsdag. Ik ben benieuwd. Nu miezert het niet maar Nederland is in de ban van de storm. In de Brasserie zitten al enkele ondernemers te wachten. Om de beurt lopen ze even naar buiten voor de foto. Het haar van de dames waait alle kanten uit. “Leuk, spontaan! Doe je handen maar in je haar!” De leukste foto’s worden geknipt. De afleiding van de camera is aanwezig in de lucht. Sjoerd hoeft nauwelijks te vragen om even de andere kant op de kijken. Dat gaat gewoon vanzelf. De volgende 20 minuten komen nog enkele ondernemers naar ons toe. Binnen 2 minuten is de foto klaar en lopen ze door de wind weer terug naar waar ze vandaan kwamen. Het aantal viel niet tegen. Gelukkig maar.

Morgen is de deadline en we hebben nog niet genoeg foto’s. Daarom rijden we naar enkele bedrijven toe in de hoop dat de ondernemer aanwezig is en op de foto wil. “O, even de baas uit de fabriek roepen, hij wil vast op de foto”. Ik loop naar de auto om Sjoerd te roepen, krijg ik bij binnenkomst de deur tegen mij aangegooid door de wind. Word ík nog bijna geveld. Maar even later staat de baas op de foto, zijn hand op zijn hoofd om de pet vast te houden.

Bij de volgende bedrijven komen we bijna niet weg, het worden warempel bijna bedrijfsbezoeken. “Willen jullie koffie”? Even een rondleiding door het gebouw kost al snel 10 minuten maar is wel heel erg leuk. Elk bedrijf is zo bijzonder en elke ondernemer spreekt met passie over zijn werk. Helemaal geweldig. Dat is waarom ik zo trots ben op mijn werk bij economische zaken in Meppel.

De autodeur wordt voor de zoveelste keer bijna uit mijn handen gerukt als ik weer instap. Voor vandaag zit het erop. We moeten maar gaan tellen hoeveel foto’s we hebben en welke geschikt zijn. Aan de Steenwijkerstraatweg 78A kijken we naar een compilatie van de foto’s. Geweldig. Wat een resultaat. Ik ben helemaal in een roes want iedereen heeft net zo enthousiast meegedaan aan de sessie als ik had gehoopt. Het ging ons voor de wind!

Angèl Meijnen-Geraedts – accountmanager economie, gemeente Meppel

Leave a Reply

Your email address will not be published.